Het wordt langzaam iets warmer, we krijgen zin in iets lichtere wijnen, maar vallen af en toe toch terug naar iets steviger...
Daarbij zit dit keer ook een kleine mini-proeverij met chocolades van Friis-Holm uit Denemarken. Winnaar van het WK chocolade de afgelopen 7 jaar op rij. Daarvan mogen we best zeggen dat het één van de allerbeste producenten ter wereld is die ook levert aan sterrenrestaurants als Noma. Deze mini-proeverij is van 4 chocolades van verschillende percentages puurheid en van een blend van cacaobonen uit de regio ‘La Dalia’ in Nicaragua. Aromatische zuren spreken in deze chocolades en daarvan wel het meest in de 100% versie. Op zichzelf is 100% cacao een bijzonderheid die alleen voor sommige liefhebbers is weggelegd, maar met een rode wijn zoals de Plan de Dieu is dit wel een leuke wijn-spijs combinatie.
-Cantina Federici ‘Muri Grandi’ Vermentino 2019
Een nieuwe ontdekking weer, of eigenlijk een oude in een nieuw jasje.
Vermentino zie je veel in verschillende gebieden, van midden Italië tot het hoge noorden, Sardinië, Provence en zelfs noord Spanje.
Vermentino is wel altijd, ongeacht waar ‘ie vandaan komt top of flop. In dit geval het eerste natuurlijk! Indrukwekkend is deze druif zelfs in z’n allerbeste vormen. Klassieke wijnmaker Federici heeft al generaties ervaring met het maken van wijn van deze druif waarvan ze eerst dachten dat het geen Vermentino, maar een ander inheems druivenras was. Vooralsnog hebben ze deze wijn gemaakt van twee verschillende druiven en zit er dus ook een lokaal toetsje in van de Albarola druif. Deze maakt de wijn iets romiger zonder het bloemige, frisse en minerale karakter kwijt te raken.
Als je deze wijn proeft waan je je al een klein beetje in Italië en mag de lente zo snel mogelijk beginnen.
Daarbij een recept voor gegrilde druiven met burrata!
-Granbazan ‘Albarino’ Etiqueta Verde 2019
Rias Baixas ook een regio in volle opkomst, al klinkt het nog een beetje raar en onwennig. Albarino is vaak een wijn die precies weerkaatst waar ie vandaan komt in z’n smaak. Het is een druivenras uit het uiterste noord-west puntje van Spanje, Galicië. Hier is het relatief koel doordat er altijd wind uit de Atlantische oceaan staat en het daardoor dus ook vaak regent. Het is er bijna Nederlands groen, sterker nog, in Portugal noemen ze dit de Costa Verde wat letterlijk vertaald naar groene kust.
Door dat ziltige dat de wijn krijgt door het klimaat ook in deze regio is dit dé perfecte oesterwijn. 2019 was een goed jaar in deze regio, warmer dan normaal is deze wijn iets steviger dan gebruikelijk.
Heerlijk met oesters, maar dat is te makkelijk. Vandaar dus ook dit mooie recept voor tonijn met lamsoor en schelpen.
-Rijk’s ‘Touch of Oak’ Chenin Blanc 2018
Chenin Blanc, komt van origine eigenlijk uit de Loire vallei in Frankrijk maar doet het dusdanig goed in Zuid-Afrika, dat ie daar zelfs een eigen naam heeft gekregen; de droë steen. Deze naam hebben ze gegeven vanwege de ‘stenige’ smaken die voorkomen in wijnen van deze druif.
Wat wel opvalt is dat zodra het kwaliteitswijnen worden, ze toch vaak weer de oude naam Chenin Blanc gebruiken.
Het is een druivenras dat kan zorgen voor enorme complexiteit, verfijning, maat ook kracht en kabaal. Een elegante vertoning of een ruig glas wijn. In dit geval is het laatste van toepassing.
Toach of Oak is wat deze wijn zo ruig maakt, het gedeelte touch is namelijk in smaak iets meer dan een touch en best wel uitgeschoten naar 11 maanden rijping op eikenhouten vaten.
Hierbij heb ik een recept voor gnocchi met daslookcrème.
-Weingut Manz ‘Trocken’ Spätburgunder 2017
Met de constante vraag naar steeds drogere en kwalitatief hoogwaardige wijnen zie je dat er in heel Europa steeds betere wijnen worden gemaakt. Met misschien wel als koploper Duitsland, die maken enorme sprongen óók op gebied van rode wijn en dan met name hun paradepaardje; Spätburgunder oftewel Pinot Noir.
Sinds jaar en dag zijn (en blijven) de allerbeste Pinot Noirs uit de Bourgogne. Maar door de unieke bodemsoorten en micro-klimaten in de wijngebieden van Duitsland hebben ze er wel stevige concurrentie bij gekregen.
In dit geval ook fluweelzacht van structuur, aards, vanille, zure kers en framboos. Zoals het Amerikaanse gezegde luid: “Great Burgundy smells of shit”. Dat stalluchtje is uniek voor de kwalitatieve wijnen van deze druif en die kom je hier minstens net zo vaak tegen.
Daarbij ook dit keer een besteltip: Kaasfondue van Fonduerestaurant De Fransman in Alkmaar. Af te halen bij hun, het gezelligst, doe ze de groetjes of bij één van hun vele verkooppunten.
De beste kaasfondue vind je hier, er zit liefde in en dat proef je. Zomers op het terras langs de Mient in Alkmaar is dit een heerlijke plek om even neer te strijken of om 's avonds met vrienden te eten.
Probeer vooral vooraf de variatie met truffel te bestellen!
Bekijk hier de website! en bestel snel!
-Bodegas Enguera ‘Aliats’ Marselán 2019
Jonge energieke rode wijn met een moderne uitmonstering (letterlijk). De vleermuizen op het etiket staan voor de fascinatie die de twee broers hadden voor de Batman stripboeken in hun jeugd.
Het is één van hun trouvailles die ze maken van een oude inheemse soort die hun vader weer veelvuldig heeft aangeplant. De Marselán, een druif die is ontstaan in Zuid-Frankrijk en een kruising blijkt van de Cabernet Sauvignon en de Grenache. In Frankrijk ontwikkeld, groeit deze ook goed in de regio rondom Valencia, gezien deze goed tegen de hitte kan en hier optimale rijpheid bereikt.
Heeft het beste van beide druiven meegekregen, vol zwoel en fruitig, maar ook behoorlijk straf. Dit maakt dat deze wijn het lekkerst is om te drinken rond de 12 a 14 graden (30 minuten of langer in de koelkast). Uit de koelkast vandaan schenk je deze over in een hoge (water-)karaf en zet deze lekker midden op tafel of gebruik om af en toe terug te zetten in de koelkast.
Hiermee transformeert deze volle rode wijn in een soort barbecuewijn 2.0
Zowel lam als gevogelte is lekker in combinatie met deze wijn, maar ook een mooie rijke salade met kaas en walnoten zal niet misstaan.
Daarbij zit ook een recept voor konijnenboutjes zoals die voorheen bij BIHP geserveerd werden.
-Domaine de L’Espigouette ‘Plan de Dieu’ 2018
Ik heb een voorliefde voor wijnen uit de Rhône. Vooral voor de mooie Cru’s, de dorpen en plekken die betere wijnen voortbrengen. Als verzamelnaam geld hier Côtes du Rhône Villages. Maar dit omvat veel dorpen die beroemd en minder beroemd zijn voor hun wijnen, zoals bijvoorbeeld Chateauneuf-du-pape en Gigondas. Hier zitten ook dorpen tussen met wijnmakers die wijngaarden hebben in meerdere dorpen en het daardoor dus praktischer vinden om daar dan één wijn van te maken die dan dus verkocht word als CdR-Villages.
Plan de Dieu, plateau van god letterlijk vertaald, is zo’n Cru Village, al bevind zich hier geen dorp. Dit plateau naast Gigondas en Rasteau is iets hoger gelegen en dus ook iets koeler met nog meer invloed van de sterk verkoelende Mistral winden uit de middellandse zee. Het is uniek in ligging en daarmee ook in smaak.
De druiven van deze regio die ook in deze wijn vertegenwoordigd zijn, zijn de Grenache, Syrah en Mourvèdre.
Hierbij een lekkere quiche met groenten en camembert.
Weer een hoop lekkere wijn om van te genieten!
Mis jouw kans niet en bestel direct!
Heb je nog vragen, over de wijnen of over de recepten? Stel ze gerust!
Alle wijnen in de wijnboks zijn zo lang leverbaar, per 3 of 6 na te bestellen.
Check de instagram pagina voor foto's en voorpret!
Veel plezier,
Pascal
Reactie plaatsen
Reacties