Natuurwijn?!

Gepubliceerd op 4 februari 2024 om 16:09

Natuurwijn, wat is dat nou eigenlijk?

Je hoort het steeds vaker, natuurwijn/vin nature/naturel/orange. Maar wat is het?

Het lijkt wel een spreekbeurt, maar er is ook veel over te vertellen.

Een verhaal uit eigen hand zogezegd.. Mijn eerste ervaring met deze wijnen was tijdens mijn bezoek aan Weinhof Uibel in 2021. Hier heb ik geleerd hoe je zulke wijnen maakt, wat het begin is én wat het eindproduct is. Ik heb zelfs mogen helpen met een aantal van de stappen die hier tussen in zitten.

Er ontstond een intrige voor deze wijnen en ik ben me er nog meer in gaan verdiepen en nog meer gaan proeven. Het resultaat? Dat viel niet altijd mee, maar was telkens weer leerzaam. Er zaten absolute parels bij, maar ook mislukkingen. De wijnen die precies op het randje weten te balanceren met de juiste basis, die maken het verschil!

 

Om gelijk maar met de meest herkenbare te beginnen: Orange wijn is in principe witte wijn die gemaakt wordt als rode wijn en hoeft dus ook niet altijd biologisch/naturel te zijn. Deze oranjewijnen hebben dus ook net als rode wijnen een tannine in zich, maar worden wel koel gedronken.  

 

Natuurwijn oftewel Vin Nature op z'n Frans zijn wijnen die nog een paar stappen verder gaan dan alleen biologisch. Ze moeten ook eigenlijk wel. Het zijn namelijk wijnen die gemaakt worden zonder toevoegingen en zo puur mogelijk gehouden worden. Dit houd in dat ze de smaak dus ook niet beïnvloeden met bepaalde gist-soorten.
Gist heb je evengoed wel nodig om wijn te maken, maar komt ook van nature voor in de wijngaard op de schilletjes van de druiven. De enige manier om deze natuurlijke gistcellen in leven te houden is door middel van biologisch te werken en veel biodiversiteit in de wijngaard te behouden. 
Dit is moeilijker te controleren, maar wel hetgeen dat natuurlijk inhoud. Er worden tijdens het wijn maken ook geen sulfieten toegevoegd, dit gebeurd vaak pas bij het bottelen om de wijn te stabiliseren.  

Wat is dan sulfiet? 
Sulfiet oftewel zwaveldioxide (SO2) komt van nature voor in veel verschillende pitdragende fruitsoorten, maar wordt ook industrieel gebruikt in de wijnbouw om te controleren en conserveren en om de wijn te polijsten. Het gebruik tijdens het wijnmaak-proces kan ervoor zorgen dat de gisting stopt en kan een deel van de micro-organismen die van nature voorkomen in de wijn doden. Deze kleine deeltjes kunnen vaak wel invloed hebben op de wijn als het gaat om smaak en ontwikkeling en juist heel positief zijn.
Sulfiet zorgt ook voor een conserverende functie. Als je een klein beetje toevoegt tijdens het bottelen zorgt dit ervoor dat de wijn stabiliseert en als de wijn in een net iets te warme opslagplaats staat niet opnieuw gaat vergisten in de fles. Een licht bubbelende rode wijn willen we niet tenslotte.

 

Natuurwijn is dus een stuk zuiverder van smaak en herkomst ALS de wijnmaker goed en zuiver werkt. Het is namelijk ook een proces dat niet geheel risicovrij is aangezien je het minder strak controleert. De wijnmaker moet z'n kelder er bijna uit laten zien als een operatiekamer en schoon en zuiver werken om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste micro-organismen in zijn wijn terecht komen die de smaak juist negatief kunnen beïnvloeden.

 

Wat kan je dan verwachten van zo'n Vin Nature?
Een ander soort geur die vaak iets 'reductief' is. Een andere structuur. Een andere smaak . 
De geur van bijvoorbeeld een witte natuurwijn heeft soms een licht toetsje van zuurkool, maar met iets meer lucht neutraliseert dit vaak al snel en komt er een complex bouquet aan geuren tevoorschijn die vaak breder is dan gebruikelijk en daardoor ook wat spannender. Je blijft nieuwe aroma's ontdekken.,,
De structuur is vaak iets rijker doordat de wijnen veelal ongefilterd blijven. Dit zorgt voor meer smaak en een betere rijping van de wijnen, maar je hebt hierdoor met rode wijnen vaak wel een heel klein beetje depot onderin de fles.
De smaak word altijd beïnvloed door de geur en komt hierdoor dus ook vaak net iets anders over. Dit maakt de wijn spannend en uitdagend. 

 

Kortom, natuurwijn is zuiverder, ingewikkelder en complexer, maar vooral ook spannender! Durf jij het aan?
Voor de ervaren en voor de startende wijndrinker is het in ieder geval een ervaring.

Wil jij een keer een proefboks ervaren waar de beste natuurwijnen al voor je uitgezocht zijn?
Check dan de Wijnboks Natuurboks!

Voorbeeld van een gezonde, levendige wijngaard.

Deze Proefboks bevat enkel en alleen natuurwijnen.

Wil je daar nou meer over weten? Klik dan hier!

We nemen een kleine duik in de spannende wereld van natuurwijn en dat doen we met een aantal bijzondere, maar ook zeer verschillende wijnen.

Deze boks bevat 1 Pet-Nat, 2 witte-, 1 orange- en 2 rode wijnen.

Al deze wijnen zijn op een natuurlijke manier gemaakt. Dat houd in dat ze biodynamisch zijn, ongefilterd en dat er geen sulfiet is toegevoegd tijdens het wijn maken.

Bij al deze wijnen krijg je ook bijpassende video-uitleg en wijnspijs suggesties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.