De Nieuwjaarsboks

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 17:28

De eerste wijnboks van het nieuwe jaar! Nog spannender, nog lekkerder.

We gaan goed van start en verder met de zoektocht naar nieuwe, nog lekkerdere wijnen met net zulke goede recepten. Dit keer weer drie witte en drie rode, maar dan wel uit iets gekker uithoeken vandaan. Warmte in deze koude dagen met wijnen uit Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. Daarbij zit dit keer ook een flesje met Aquagen. Dit is zeker geen gewoon water, dit ontstaat namelijk in de arctische gletsjers van Groenland. Dit smeltwater reist vervolgens via diepe oceaanstromen door meerdere oceanen en neemt daardoor veel mineralen met zich mee. Als je eerst een slok van je witte wijn neemt, daarna een slok van dit water en dan terug gaat naar je wijn, merk je dat deze anders smaakt, bijna nog zuiverder. Dit brengt de mineraliteit in een wijn beter naar voren en is leuk om mee te experimenteren.

1. Chateau Simon 'Graves' Blanc Sec 2018

Een klassieke wijn, uit een oude wijnregio die we allemaal kennen, Bordeaux.

Graves is een wijn die door liefhebbers er altijd uitgepikt word, serveer ‘m niet al te koel, zo rond de 10 graden, dan zal deze mooi vol en rond tonen, anders dan dat je eigenlijk verwacht van een Sauvignon Blanc. In dit geval is deze ook geblend met de inheemse Semillion, hierdoor krijg je meer complexiteit en een wat rijkere toets erbij.

 

2. Pepe Mendoza 'Paisaje Mediterrano' Alicante 2019

Zeldzaamheid uit het mediterrane kustgebied van Spanje.

De familie Mendoza maakt bijzonder veel wijn in de regio van Alicante, maar hun topwijnen worden gemaakt op het familiedomein Pepe Mendoza. Hier kiezen ze niet voor de commerciële druivenrassen maar voor de klassieke soorten, Moscatel, Macabeu en Airèn.

Hier maken ze hun wijnen nog zoveel mogelijk met de hand en met zo min mogelijk interventie zowel in de wijngaard als in de kelder.

Loepzuivere wijnen zijn hier het resultaat van, gelimiteerde producties van wereldklasse die uniek is te noemen. Wijn zoals dit, heb ik nog nooit ergens anders geproefd.

Rond de 10 graden op z’n best. Kan heel goed met tapas, bijzonder gastronomisch inzetbaar en heerlijk bloemig, krachtig en complex van smaak.

 

3. Herdade do Esporão 'Verdelho' Alentejano 2017

Esporão, een naam die ik al lang ken, als ik de reserva tegen kom in een restaurant, bestel ik deze bijna altijd. De reserva kom je weliswaar ook vaker tegen dan deze V.

Vorig jaar in Porto hadden ze in het centrum een bar/winkel/proeflokaal van Wines of Portugal. Hier kon je uit alle Portugese wijnregio’s wijn proeven. Ik ging los.

Esporão stond hier ook bij, met meer soorten dan op dat moment voor mij bekend waren, en bij deze V stond ook de info dat dit dus één van de meest populaire wijnen is onder de Portugezen zelf. Dat begrijp ik wel.

Daarna kwam ik ‘m ook steeds vaker tegen bij diverse cafés en heb er zeer van genoten. Recent kreeg ik ook in Nederland de kans om deze wijn te kopen en kon ik deze dus niet laten schieten.

Rond de 8 graden serveren, niet al te brede glazen en niet te veel lucht geven, dan is dit een fantastisch glas wijn dat je qua dikheid zal doen denken aan een Chardonnay, maar dan met een ziltig toetsje, licht bloemig en veel fruit.

 

4. Celler de Capçanes 'Mas Collet' Montsant 2018

Garnacha, ik ben fan! In dit geval weliswaar in een blend, nog krachtiger en eigenwijzer, daardoor wel kenmerkend voor het gebied waar deze vandaan komt. Montsant is een bijzondere regio in Catalonië. Ongeveer 160 km ten zuiden van Barcelona, vlakbij Tarragona de bergen in, op grote hoogte gelegen in een cluster van een aantal kleine wijngebiedjes waaronder Priorat en Terra Alta.

Capçanes is een bijzonder klein dorpje met een wijnmakers coöperatie waar ze bijzonder modern te werk gaan. Google maar, het is een dorp dat uit 10 straatjes bestaat, het meest moderne gebouw is dus de coöperatie met dank aan investeringen uit de joodse gemeenschap in Barcelona. Deze gemeenschap wilde graag koosjere wijnen en is dus op zoek gegaan naar waar ze kwaliteit en een mogelijkheid tegen kwamen. Inmiddels is deze één van de meest toonaangevende wijnproducenten voor de gehele regio.

Voor het eerst heb ik deze wijn geproefd met een grote wijnproeverij op de S.S. Rotterdam, waarna deze nog vaak de revue is gepasseerd.

Het is wel aan te raden de wijn iets te kolen zo richting de 16 graden, even decanteren en lekker van genieten. Leuke snelle wijn-spijscombinatie is met kruidkoek.

 

5. Terre Stregate 'Manent' Sannio 2016

Jaren geleden inmiddels is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen meerdere wijnkopers die zichzelf de Italiaanse wijnunie noemden. Dit heeft helaas niet lang geduurd. Bij hun proeverij over de zuid Italiaanse wijnen heb ik toen kennis mogen maken met een hele reeks aan wijnen die mij tot dat punt totaal onbekend waren en nog redelijk nieuw voor Nederland.

De wijnen die mij destijds het meeste aanspraken waren de Taurasi en Nerello Mascalese. Die Taurasi ben ik mij ook meer in gaan verdiepen en verzamelen. Dit is het geboortedorp van de Aglianico druif. Die heeft zich natuurlijk ook verspreid door de regio heen en doet het hier en daar onwijs goed. Zo heeft het familiebedrijf Terre Stregate 20% van hun wijngaarden hiermee aangeplant staan. Voorbeeld wijnmakers in alle opzichten, biodynamisch, modern en kwalitatief hoogwaardig scoren ze vaak 'tre bichieri' de hoogste score in de Gambero Rosso. Ik krijg er al zin in door er over te typen.

 

6. Idiom 'Heritage series' Rosso di Stellenbosch 2016

Zeker niet alledaags, Italiaanse familietraditie in Zuid-Afrika. De familie Bottega is actief in de Italiaanse gemeenschap in Kaapstad en trots op hun roots. In 1950 is Alberto Bottega verhuisd van Friuli naar Kaapstad. Daar heeft hij vervolgens een gezin opgericht en later dus ook de Da Capo wijngaarden aangeplant als trots familie nalatenschap voor zijn kinderen en kleinkinderen.

Rosso di Stellenbosch is een eerbetoon aan de Italiaanse roots en gemaakt voor 97% van de Sangiovese en 3% Barbera. In smaak zit alles compleet en fantastisch goed in elkaar, hij smaakt als een grote Toscaan, met meer bessen toetsen misschien wel, maar zeker ook de fijne aciditeit die deze wijn kenmerkt.

Lang geleden ooit is geproefd en bijna vergeten en laatst als eerst weer is een keer een fles open gemaakt bij een vriendin thuis, die had heerlijk gekookt. Het eerste glas valt gelijk de frisheid op, het zuurtje, het hartige bijna salmiak achtige toetsje, frambozen. Het tweede glas valt alles op z’n plek, word de wijn zachter, fluweel van structuur maar met behoud van alle smaken. Het derde glas baalde ik ervan dat we al een fles op hadden met z’n tweeën en niet meer hadden.

Sowieso licht koelen richting de 16 graden. Daarna heb je de keuze om gelijk van start te gaan en net als ik de wijn te zien ontwikkelen in je glas en elke slok te proeven hoe deze wijn veranderd of je decanteerd de wijn en springt gelijk door naar de ervaring die je anders in je tweede glas zou hebben.

 

 

Weer een hoop lekkere wijn om van te genieten!

Mis jouw kans niet en bestel direct!

Heb je nog vragen, over de wijnen of over de recepten? Stel ze gerust!

Alle wijnen in de wijnboks zijn zo lang leverbaar, per 3 of 6 na te bestellen.

Check de instagram pagina voor foto's en voorpret!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.